Oferta wdrożenia, nadzorowania i prowadzenia systemu HACCP z elementami systemu IFS.
System HACCP jest prawnie narzuconym system zarządzania bezpieczeństwem oraz jakością podczas produkcji i dystrybucji żywności. Jest to system zapewnienia jakości zdrowotnej żywności realizowany przez przeprowadzenie analizy ryzyka na każdym etapie produkcji i wyznaczeniu Krytycznych Punktów Kontroli (CCP). Nasza oferta polega na wdrażaniu od podstaw systemu HACCP, a także prowadzeniu i nadzorowaniu, wcześniej wdrożonego systemu.
Nie można wdrożyć systemu HACCP bez opracowania procedur i instrukcji GMP ( Dobrej Praktyki Produkcyjnej), GHP ( Dobrej Praktyki Higienicznej) oraz Standardowych Sanitarnych Procedur Operacyjnych (SSOP). Dlatego podczas wdrażania systemu HACCP opracowujemy księgi procedur i instrukcji GMP, GHP i SSOP.
System IFS jest normą jakości opracowana przez niemieckich i francuskich kupców, elementy tego systemu lub cały system zintegrowany z systemem HACCP jest podstawą podczas współpracy z wieloma sieciami handlowymi.
Proponujemy Państwu także prowadzenie kontroli właścicielskiej (wewnętrznej), poprzez:
- kontrole czystości pomieszczeń, sprzętu i personelu
- realizowanie harmonogramu i pobór prób do badań
- prowadzenie audytów wewnętrznych
- wprowadzanie działań naprawczych i korygujących
- prowadzenie szkoleń dla pracowników
Doradztwo obejmuje aktywną pomoc w opracowaniu i wdrażaniu wszystkich etapów niezbędnych do efektywnego funkcjonowania systemu:
- przeprowadzenie analizy zagrożeń na każdym etapie produkcji
- opracowanie dokumentacji systemowej ( Księga HACCP)
- opracowanie procedur i instrukcji roboczych ( GMP, GHP, SSOP)
- szkolenie personelu i kadry kierowniczej,
- przeprowadzenie auditu sprawdzającego działanie systemu,
- przygotowanie do auditu certyfikującego,
- pomoc w usunięciu niezgodności,
Oraz jeśli mają Państwo życzenie:
- prowadzenie kontroli wewnętrznej,
- reprezentowanie właścicieli firm przed czynnikami kontrolnymi i auditorami zewnętrznymi,